Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Άλωσε την πόλη

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έδειξαν ότι διαθέτουν ατσάλινα νεύρα, πήραν το θετικό αποτέλεσμα μέσα στην Κωνσταντινούπολη με 80-65, κάλυψαν τη διαφορά της ήττας και στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ (70-84) και τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους.

Οι Πειραιώτες κατάφεραν να μην χάσουν την αυτοσυγκέντρωση τους, όταν οι Τούρκοι έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου και με τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος συμπλήρωσε 210 ματς στην Ευρωλίγκα κατάφεραν στην εκπνοή να καλύψουν και την διαφορά της ήττας, εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

Ο Ζόραν Έρτσεγκ βρέθηκε σε εκπληκτική βραδιά (ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα), καθώς τελείωσε το ματς με 21 πόντους (5/9τρ.), ενώ οι Μαυροκεφαλίδης, Νεστέροβιτς ήταν κυριολεκτικά "δίδυμοι πύργοι" κάτω από το καλάθι (σημείωσαν από 16 πόντους και μάζεψαν 11 ριμπάουντ). Για την Φενέρ ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είχε 14 πόντους και ο Κίνσεϊ 12.

Ο αγώνας

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν δυνατά την αναμέτρηση και κατάφεραν να παγώσουν το κατάμεστο "Σινάν Ερντέμ", καθώς προηγήθηκαν με 6-2, χάρη στο τρίποντο του Έρτσεγκ και το... γκολ-φάουλ του Βασίλη Σπανούλη. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και ισοφάρισαν σε 6-6 με τον Κίνσεϊ, όμως ακόμα ένα τρίποντο από τον Έρτσεγκ και δύο πόντοι από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη έδωσαν "αέρα" πέντε πόντων στην ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς (6-13).

Η Φενέρ ήθελε να μειώσει, ώστε να ζεστάνει λίγο τον κόσμο της, ο οποίος είχε ηρεμήσει μετά το δυνατό ξεκίνημα του Ολυμπιακού κάτι που τελικά κατάφερε, καθώς οι Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Μάρκο Τόμας με σουτ τριών πόντων σημείωσαν το 14-15, δύο λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός, όμως βρήκε λύσεις κυρίως από τους Σπανούλη, Έρτσεγκ και έκλεισε το δεκάλεπτο με οριακό προβάδισμα 2 πόντων (18-20).

Οι 2/3 βολές του Γιασικεβίτσιους επανέφεραν την ισορροπία στο ματς (20-20), προτού ο Σπανούλης με εξαιρετική ενέργεια διαμορφώσει το 20-23 με καλάθι και συμπληρωματική βολή. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και οι Τούρκοι για πρώτη φορά στο ματς πέρασαν μπροστά με 26-25 ύστερα από 1/2 βολές του Τόμας, έξι λεπτά πριν το ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε έπειτα από κάρφωμα του Νεστέροβιτς 28-31, αλλά οι παίκτες του Νέβεν Σπάχια με υπομονή και την βοήθεια του κόσμου τους έκαναν το 34-31 χάρη σε δύο εύστοχες βολές του Λαβρίνοβιτς. Ο Νεστέροβιτς ευστόχησε στη μία από τις βολές που επιχείρησε και το ημίχρονο βρήκε μπροστά στο σκορ τη Φενέρ με 36-34.

Με ψυχή!

Τα καλά νέα για τον Ολυμπιακό ήρθαν με την έναρξη της τρίτη περιόδου, καθώς ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς έκανε επάνω στον Έρτσεγκ το τρίτο του φάουλ. Ο τελευταίος, μάλιστα με ακόμα ένα εύστοχο τρίποντο (4/5 έως τότε) διαμορφώνει το 38-37 και ενώ είχε προηγηθεί καλάθι του Ούκιτς. Οι Τούρκοι πίεσαν και ανέβασαν για πρώτη φορά στο παιχνίδι τη διαφορά στους 8 πόντους (45-37) ύστερα από εύστοχο τρίποντο του Λαβρίνοβιτς.

Οι παίκτες του Νέβεν Σπάχια συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, οι "ερυθρόλευκοι"... έψαχναν σκορ από την περιφέρεια και η διαφορά πήγε στους 12 πόντους (49-37). Ο Ολυμπιακός, ηρέμησε το παιχνίδι του, προσπάθησε να πλησιάσει και εν μέρη τα κατάφερε, χάρη στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (51-45). Ο Γκόρντον πέτυχε το 53-47, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης και πάλι έκανε το 53-49! Για να έρθει ο Έρτσεγκ στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου και να μειώσει στον πόντο (55-54).

Στην τέταρτη περίοδο οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς αφυπνίστηκαν για τα καλά... Οι Μαυροκεφαλίδης, Έρτσεγκ και Παπαλουκάς έδωσαν "αέρα" εφτά πόντων τον Ολυμπιακό (55-62)! Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο ρυθμός της αναμέτρησης ανέβηκε κατακόρυφα, οι μάχες κάτω από το καλάθι δυνάμωναν, με τους Πειραιώτες να προηγούνται με εννέα πόντους ύστερα από καλάθι του Σπανούλη.

Ο Κίνσεϊ με τρίποντο μειώνει σε 62-68 και "ξυπνάει" τον κόσμο για να έρθει ο Νεστέροβιτς, να καρφώσει, σημειώνοντας το 72-62 και ενώ είχε μεσολαβήσει ένα καλάθι από τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στο +10, με τον Νέβεν Σπάχια να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ!

Στα τελευταία δύο λεπτά η Φενέρ προσπάθησε να αντιδράσει χωρίς, όμως αποτέλεσμα. Οι "ερυθρόλευκοι" έλεγχαν το παιχνίδι και παρότι ορισμένα μπουκάλια έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος στην τεράστια νίκη (80-65) που διασφαλίζει έπειτα από το τρίποντο του Παπαλουκά στην εκπνοή την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλο, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι θα μπορούσαν κάλλιστα να τραγουδάνε "θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο"...

Δεκάλεπτα: 18-20, 36-34, 55-54, 65-80.

Φενερμπαχτσέ (Σπάχια): Ούκιτς 14, Ονάν 2, Λαβρίνοβιτς 8(1), Γιασικεβίτσιους 7(1), Πεκέρ 2, Σαβάς 4, Κίνσεϊ 12, Τόμας 9(2), Μέι 2, Πρέλτζιτζ 5(1).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9(1), Νεστέροβιτς 16, Σπανούλης 12, Πελεκάνος, Μαυροκεφαλίδης 16, Γλυνιαδάκης 2, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 21(5), Τεόντοσιτς 2, Γκόρντον 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...