Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

"Μίλησε" η καρδιά του πρωταθλητή

Χάρη στην καρδιά του πρωταθλητή και το... πόδι του Σωτήρη Νίνη ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα και συνεχίζει το κυνήγι του τίτλου.

Αν και παρατάχθηκε χωρίς τον Τζιμπρίλ Σισέ και παρά το γεγονός ότι έπαιζε με δέκα παίκτες από το 44΄ λόγω της αποβολής του Νίκου Σπυρόπουλου ο Παναθηναϊκός στάθηκε παλικαρίσια στο κατάμεστο γήπεδο (μια που εναντίον του Ολυμπιακού στο Κύπελλο ήταν κλειστό).
Ο Νίνης ευστόχησε στο 10' με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ. Αυτό ήταν το 3ο του γκολ στο πρωτάθλημα αλλά το πλέον. φαρμακερό. Κράτησε δε τον Παναθηναϊκό όρθιο παρά τα προβλήματα και το σοκ του αποκλεισμού του από το Κύπελλο.
Ο ΠΑΟΚ, που ήταν αήττητος για 5 ματς (με μόλις ένα γκολ παθητικό) ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού αλλά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την υπεροχή του αφενός γιατί έπεσε πάνω στην καλοστημένη άμυνα του Παναθηναϊκού, αφετέρου γιατί ήταν άστοχος στην τελική προσπάθεια.
Τα πλάνα των προπονητών
Ο Μάκης Χάβος άκουσε τον Πάμπλο Κοντρέρας να του λέει πως είναι έτοιμος να αγωνιστεί, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε μόλις το Σάββατο το απόγευμα από την Χιλή, όπου είχε πάει για την κηδεία του πατέρα του. Ο Χιλιανός πήρε τη θέση του δίπλα στον Τσιρίλο.
Νέο πρόσωπο στην 11αδα του ΠΑΟΚ ήταν ο Ετό, ο οποίος αποκτήθηκε στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Ο Βραζιλιάνος πρώην άσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κλήθηκε να καλύψει το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής στο 4-2-3-1 του Χάβου. Στην κορυφή της επίθεσης ο Έλληνας τεχνικός έβαλε τον Σαλπιγγίδη, που είχε αριστερά του, τον Βιεϊρίνια. Στον άξονα χρησιμοποίησε τους Τσουκαλά, Γκαρσία σε αμυντικούς ρόλους και τον Ιβιτς σε δημιουργικό.
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είδε τον Τζιμπρίλ Σισέ να μην μπορεί τελικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του γεγονός που τον ανάγκασε να ανακατέψει την τράπουλα στην επιθετική γραμμή με τους Χριστοδουλόπουλο, Γκοβού και Λέτο. Λόγω της τιμωρίας του Βύντρα και του τραυματισμού του Σεϊταρίδη ο Πορτογάλος επιστράτευσε τον Μαρίνο σε θέση δεξιού μπακ. Κάτω από τα δοκάρια επανέφερε τον Τζόρβα (αντί του Καρνέζη, που είχε παίξει στο ματς Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ).
Το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας συνέθεταν ξανά οι Καντέ, Σαριέγκι αφού ο Μπουμσόνγκ είναι ακόμη στα. πιτς. Την αμυντική τετράδα συμπλήρωνε ο Σπυρόπουλος. Ο Φερέιρα διατήρησε το 4-3-3. Στην τριπλέτα των χαφ έβαλε τους Ζιλμπέρτο (κόφτης), Κατσουράνη, Νίνη.
Το φάουλ του ΝίνηΜε την ώθηση της εξέδρας και τον Βιεϊρίνια να κάνει πάρτι από την αριστερή πλευρά ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο ματς και γρήγορα έφτασε κοντά στο γκολ, με τον Σαλπιγγίδη στο 8΄ αλλά η προβολή του βρήκε σε ετοιμότητα τον Τζόρβα.
Η «απάντηση» του Παναθηναϊκού στο 10΄ πάγωσε την Τούμπα. Εκδηλώθηκε με την αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Νίνη, ο οποίος πέρασε τη μπάλα πάνω από το τείχος για να την στείλει ψηλά στη γωνία του Χαλκιά, ο οποίος εκτινάχθηκε μάταια.
Πατώντας πάνω σε αυτό το γκολ οι «πράσινοι» οργανώθηκαν καλύτερα στην άμυνα, κλείνοντας τους διαδρόμους προς τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος ελλείψει τροφοδοσίας έμεινε εγκλωβισμένος ανάμεσα στους Σαριέγκι, Καντέ και στο. τεχνητό οφσάιντ.
Στο ίδιο διάστημα προσπάθησαν να ξεκινήσουν αντεπιθέσεις κυρίως με το Λέτο που γύριζε πολύ πίσω για να πάρει τη μπάλα αλλά αυτές έσβηναν γρήγορα καθώς ο Γκοβού  δεν είχε την ταχύτητα του Σισέ για να τρυπήσει την άμυνα του ΠΑΟΚ.
Από την πλευρά του ο «Δικέφαλος» κρατούσε πάντα το «πάνω χέρι» στο ματς αλλά δίχως να απειλεί ιδιαίτερα τον Τζόρβα. Αυτό μέχρι το 35΄. Γιατί στο τελευταίο 10λεπτο η Τούμπα έγινε . κατηφορική για τους φιλοξενούμενους.
Στο 36΄ ο  Τζόρβας απέκρουσε ασταθώς το σουτ Σαλπιγγίδη αλλά την μπάλα «μάζεψε» ο Μαρίνος. Στο 36΄ ο Βιεϊρίνια,  ο οποίος συχνά πυκνά έφευγε από την αριστερή πτέρυγα και έπαιζε στον άξονα με σουτ βολίδα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι.
Η πίεση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε και στο 42΄ πάλι ο Τζόρβας είπε «όχι» στον Γκαρσία. Κι εκεί που οι «πράσινοι» είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα πάνε χωρίς απώλειες στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ήρθε η αποβολή του Σπυρόπουλου για να ανατρέψει την αριθμητική ισοροπία.
Αποβολή Σπυρόπουλου
Ο διεθνής μπακ υπέπεσε μέσα σε 8 λεπτά σε δυο επιλήψιμα μαρκαρίσματα πάνω στον Ετό και στο 44΄ αντίκρισε την 2η κίτρινη από τον διαιτητή Τριτσώνη. Αμέσως ο Φερέιρα αντικατέστησε τον Γκοβού με τον Ιωαννίδη, που ανέλαβε το ρόλο του αριστερού μπακ.
Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου ο Χάβος έριξε στον αγώνα τον Μουσλίμοβιτς αντί του Σνάουτσερ. Ταυτόχρονο γύρισε τον Ετό μπακ και έστειλε τον Σαλπιγγίδη στο δεξιό άκρο της επίθεσης αφού στην κορυφή έπαιζε πλέον ο Σέρβος.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο αντίπαλος αγωνιζόταν με δέκα οι γηπεδούχοι έστησαν πολιορκία από τα πρώτα λεπτά. Στο 52΄ ο Γκαρσία δοκίμασε το πόδι του αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν άστοχο.
Ο Φερέιρα για να θωρακίσει την άμυνά του έδωσε εντολή στον Ζιλμπέρτο να οπισθοχωρήσει ώστε να «σκουπίζει» τις μπάλες μπροστά από τους δυο σέντερ-μπακ. Στο 58΄ ο Μουσλίμοβιτς δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη σέντρα του Σαλπιγγίδη.
Το «αχ» ακούστηκε από χιλιάδες στόματα στο επόμενο λεπτό καθώς ο Ίβιτς αστόχησε εξ επαφής στην προβολή. Στο 59΄ ο Χάβος έβαλε στο ματς τον Αθανασιάδη αντί του Τσουκαλά και έκανε την ομάδα του ακόμη πιο επιθετική καθώς ο «Γερμανός» πήρε θέση πίσω από τον Μουσλίμοβιτς.
Ο ΠΑΟΚ «φόρτωσε» και την δεξιά του πτέρυγα όπου ο Σαλπιγγίδης τρυπούσε με ευκολία τον Ιωαννίδη και δημιουργούσε καταστάσεις στην περιοχή του Τζόρβα. Στο 68΄ ο Μαρίνος «πήρε τη μπουκιά από το στόμα» του Αθανασιάδη.
Κόκκινη σε Κοντρέρας
Αμέσως ο Φερέιρα σήκωσε από τον πάγκο (στον οποίο καθόταν από το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου ο Σισέ) τον Καραγκούνη για να τον βάλει στη θέση του Νίνη, σε μια προσπάθεια να παγώσει λίγο το παιχνίδι. Στο 72΄ ο Σαλπιγγίδης  κέρδισε τη μπάλα από τον Τζόρβα αλλά του έφυγε το κοντρόλ και η ευκαιρία χάθηκε.
Κι ενώ ο Χάβος ετοιμαζόταν να ρίξει στο παιχνίδι τον Αρίας, ήρθε η αποβολή του Κοντρέρας στο 75΄ για να του χαλάσει τα σχέδια. Ο Χιλιανός δέχτηκε την 2η κίτρινη για φάουλ στον Λέτο και έφυγε από το τερέν μέσα σε αποθέωση από την «εξέδρα».
Η αποβολή του Κοντρέρας σάστισε για λίγο τους γηπεδούχους. Όμως γρήγορα ξαναπήραν τα ηνία του ματς. Στο 80΄ ο Τζόρβας έκανε την απόκρουση του αγώνα σε κεραυνό του Γκαρσία. Ο τραυματίας Ίβιτς αποχώρησε στο 83΄ και τη θέση του πήρε ο νεοαποκτηθέντας Κολομβιανός, Αρίας.
Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε τελειώσει το ματς πριν από το 93΄ αλλά  ο Κατσουράνης στο 89΄ έχασε μοναδική ευκαιρία σουτάροντας άουτ από πλεονεκτική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...