Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Δικέφαλος ενόψει "Δικέφαλου"

Με δυο κεφαλιές από αμυντικούς του ποδοσφαιριστές (Ζιλμπέρτο, Καντέ) μετά από ισάριθμες εκτελέσεις κόρνερ, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 τον Εργοτέλη και πάει με ηθικό στη ρεβάνς-Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Οι στημένες φάσεις δεν ήταν και το «φόρτε» των πράσινων στο φετινό πρωτάθλημα. Ωστόσο στο σημερινό παιχνίδι κατάφεραν να σκοράρουν δυο φορές (7΄, 39΄) από κόρνερ, με δυο παίκτες οι οποίοι σπάνια σημειώνουν γκολ.

Ο Ζιλμπέρτο βρήκε δίχτυα σχεδόν μετά από δυο χρόνια ενώ ο Καντέ πέτυχε το πρώτο του γκολ μετά από ενάμιση χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός «χτύπησε» σε δυο ανύποπτες στιγμές του α΄ ημιχρόνου και στην επανάληψη έκανε συντήρηση δυνάμεων ενόψει του παιχνιδιού με την ΑΕΚ (2/2).

Η νίκη ήταν το καλύτερο βάλσαμο για τον Παναθηναϊκό μετά το παραπάτημα στη Ν. Σμύρνη που έφερε το -7 από την κορυφή. Δεν ήταν δα και μικρό πράγμα να σημειώσει δυο γκολ στον Δασκαλάκη, ο οποίος κρατούσε ανέπαφη την εστία του για 309 λεπτά.

Ο Εργοτέλης τίμησε την παράδοση που τον θέλει να κάνει ευκαιρίες στο Ολυμπιακό Στάδιο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όμως αυτή τη φορά δεν κατάφερε να τις μετατρέψει σε γκολ. Μοιραίος παίκτης του ο Μπούντιμιρ.

Τα πλάνα των προπονητών

Θέλοντας και μη ο Ζεσουάλδο Φερέιρα χρησιμοποίησε 3 νέα πρόσωπα στην 11αδα. Από τα τρία, το ένα (Ιωαννίδης) ήταν πολύ-πολύ νέο, αφού είχε πολύ καιρό να αγωνιστεί. Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη (από τις συνολικά 5 συμμετοχές) του 23χρονου μπακ στην αρχική 11αδα.

Ο Ιωαννίδης πήρε τη θέση του τιμωρημένου Σπυρόπουλου στο αριστερό άκρο της άμυνας, η οποία δεν είχε άλλες αλλαγές (Μπουμσόνγκ, Καντέ συνέθεταν το κεντρικό δίδυμο, ο Βύντρα κάλυπτε την δεξιά πτέρυγα και ο Τζόρβας υπεράσπιζε την εστία).
Η επιστροφή του Νίνη επέτρεψε στον Φερέιρα να παρατάξει την αγαπημένη του τριάδα στα χαφ: Ζιλμπέρτο, Νίνης, Κατσουράνης. Στην επίθεση ο Πορτογάλος αυτή τη φορά ξεκίνησε τον Χριστοδουλόπουλο αντί του Λέτο στο αριστερό «φτερό» στο 4-3-3 που εφάρμοσε.

Με δεδομένες τις απουσίες των Ρουμπάκη, Λεάλ, Σασιασβίλι, ο Νίκος Καραγεωργίου αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στην 11αδα του Εργοτέλη. Έτσι τη θέση του Ρουμπάκη στο δεξιό άκρο της άμυνας πήρε ο Γιαλούσης και του Σασιασβίλι στο κέντρο της άμυνας, ο τέως «πράσινος», Αλεξόπουλος.
Θέλοντας να θωρακίσει καλύτερα την ομάδα του ο Έλληνας τεχνικός προτίμησε τον Μπέτο αντί του Φραγκουλάκη, δίπλα στους Ολίσε, Τζούνιορ στην μεσαία γραμμή. Διατήρησε την ίδια τριπλέτα στην επίθεση: Βερπακόφσκις, Ρομάνο στα άκρα και Μπούντιμιρ στην κορυφή στο σχήμα 4-5-1.

Τα κόρνερ

Στο α΄ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός «χτύπησε» δυο φορές. Στην αρχή και στο τέλος του 45λεπτου, αξιοποιώντας τα κόρνερ που κέρδισε. Ο Εργοτέλης ωστόσο ήταν αυτός που έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία.
Όταν διαλύθηκε η θολούρα από τα καπνογόνα, που έριξαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ο Εργοτέλης έκανε την πρώτη απειλητική επίθεση στο παιχνίδι. Όμως ο Ιωαννίδης (5΄) κόντραρε το Γιαλούση πάνω στο σουτ και ο κίνδυνος για τους γηπεδούχους πέρασε.

Δεν συνέβη το ίδιο στο 7΄ για τον Εργοτέλη, όταν μετά από κόρνερ του Νίνη, ο Μπουμσόνγκ κέρδισε την εναέρια μονομαχία και έδωσε την ευκαιρία στον Ζιλμπέρτο να ανοίξει το σκορ (1-0). Με τον «αέρα», που τους έδωσε το γκολ οι παίκτες του Παναθηναϊκού επισκέφθηκαν άλλες δυο φορές το τέρμα του Δασκαλάκη, αλλά τα σουτ του Νίνη (10΄, 12΄) δεν βρήκαν στόχο.
Μετά το 15΄ ο Εργοτέλης κυριάρχησε στο γήπεδο και άρχισε να απειλεί με την ισοφάριση. Μέχρι το 20΄ είχε τρία καλά σουτ, με τους Μπούντιμιρ, Ολίσε (2) από τα οποία το ένα απέκρουσε ο Τζόρβας ενώ τα άλλα δυο, έφυγαν άουτ.

Μάλιστα θα δημιουργούσε κι άλλες φάσεις για γκολ αν ο Μπούντιμιρ δεν έπεφτε συχνά στην παγίδα του τεχνητού οφσάιντ σπαταλώντας με αυτόν τον τρόπο τις επιθέσεις των Κρητικών.
Ο Φερέιρα, βλέποντας τον κατήφορο της ομάδας του, έβαλε τις φωνές. Είτε από αυτές, είτε από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης οι «πράσινοι» ξύπνησαν και στο τελευταίο 15λεπτο πήραν ξανά τα ηνία του αγώνα.

Στο 39΄ πάλι από κόρνερ, αυτή τη φορά του Χριστοδουλόπουλου, ο Καντέ με κεφαλιά πέτυχε το 2-0 και έθεσε τα θεμέλια της νίκης. Το γκολ ακολούθησε μια χαλάρωση, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στο Μπούντιμιρ να βγει τετ α τετ με τον Τζόρβα στο 44΄ αλλά σούταρε πάνω στην έξοδο του γκολκίπερ.

Στο β΄ ημίχρονο ο Εργοτέλης μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε ο Μπούντιμιρ στην εκπνοή του πρώτου. Στο 50΄ ο Τζόρβας έπεσε στα πόδια του Κροάτη κι έσωσε την εστία του.

Για να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του ο Καραγεωργίου πραγματοποίησε στο 60΄ δυο απανωτές αλλαγές βάζοντας τον Κυριακίδη αντί του Μπέτο και τον Φραγκουλάκη αντί του Ολίσε. Δυο λεπτά αργότερα η κρητική ομάδα απείλησε ξανά με τακουνάκι του Ρομάνο, που έστειλε τη μπάλα άουτ.

Προοδευτικά ο Εργοτέλης εκμεταλλευόμενος και την οπισθοχώρηση του αντιπάλου του, έγινε αφεντικό του αγώνα. Κυκλοφορούσε με άνεση τη μπάλα στα δυο-τρίτα του γηπέδου αλλά όταν έφτανε στην περιοχή του Παναθηναϊκού αντιμετώπιζε δυσκολίες.

Οι πιο επικίνδυνες επιθέσεις του «εκφράζονταν» με εκτελέσεις φάουλ. Από μια τέτοια φάση ο Μπούντιμιρ στο 67΄ ανησύχησε το Τζόρβα. Στο 70΄ ο Φερέιρα αποφάσισε να ξεκουράσει τους Νίνη, Γκοβού βάζοντας στις θέσεις τους, τους Καραγκούνη, Μαυρία.

Στο τελευταίο 10λεπτο αντικατέστησε και τον Κατσουράνη (με τον Σιμάο) ενώ ο Καραγεωργίου έπαιζε το τελευταίο το χαρτί ρίχνοντας στον αγώνα τον Καρέλη αντί του Ρομάνο. Ο Μπούντιμιρ στις καθυστερήσεις σπατάλησε άλλες δυο ευκαιρία για να πετύχει το γκολ της τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...